Озон (о3) - це бледно-голубий токсичний газ, що володіє острим запахом, напоминающим хлор. Він володіє потужними окислювальними властивостями, може зустрічатися як природний образ, так і образовуватися в ході діяльності людини. В залежності від свого розташування в атмосфері озон може бути як корисним для людини, так і дуже шкідливим.

вред озона на организм человека

У високих шарах стратосфери високі концентрації цього газу о3 утворюють озоновий шар, що захищає все живе на планеті від згубного впливу ультрафіолету. А ось в приземному слоі він небезпечний для людини, так як при контакті з організмом може нанести істотна шкода. У концентрації більше 0,1 мг/м³ газ озон здатний пов'язувати щілисті оболонки і дихальну систему.

Источники озона

Источники озона - озон в атмосфере

В містах токсичний газ зазвичай утворюється в результаті роботи автотранспорту. Існує прямий взаємозв'язок між рівнем озону зовні та всередині приміщень. Усередині приміщень він може виділятися домашнім та офісним обладнанням, наприклад:

  • міксерами,
  • лазерними принтерами,
  • копіювальними машинами,
  • фенами та деякими видами обладнання для очищення повітря.

Озон и молнии

Озонатор повітря користь та шкода

Деякі виробники очищувального обладнання навіть заявляють, що озон, що виділяється їх обладнанням, нейтралізуватиме шкідливі з'єднання. На жаль, ситуація не настільки оптимістична. Відповідно до ряду досліджень взаємодія між O3 та летючими органічними сполуками може призводити до утворення ще шкідливіших сполук, а не до їхньої нейтралізації.

Якщо обладнання створює концентрації озону, що перевищують допустимі норми, його не слід експлуатувати в присутності людей або домашніх тварин, оскільки це може завдати шкоди їх здоров'ю. Усе визначається тим, що його реально виділяється під час роботи певного приладу.

Деякі види очисного повітря характеризуються генерацією досить великої кількості озону. Наприклад, до таких відносяться ультрафіолетові аероіонізатори. Дослідження показали, що ряд моделей іонізуючих очищувачів повітря (іонізаторів) також може виділяти у навколишнє середовище неприпустимі рівні цієї речовини.

Не всі виробники іонізаторів та іншого очищувального обладнання вказують у специфікаціях своїх приладів конкретні рівні озону, що виділяються в процесі експлуатації техніки. Така невизначеність досить неприємна, адже для вимірювання рівня токсичного газу в приміщенні потрібне спеціальне обладнання, яке звичайний користувач просто не може застосувати, щоб упевнитись у власній безпеці. Для повітря робочої зони ГДК озону становить 0,1 мг/м³. В ідеалі повітроочисне обладнання не повинно взагалі виділяти будь-якої кількості речовини, це має бути чітко зафіксовано у сертифікаційних документах та підтверджено технологічними випробуваннями.

Вплив озону та його шкода для людини

Невеликі концентрації токсичного озону шкідливі здоров'ю. Ранні ознаки впливу підвищених концентрацій озону включають подразнення очей, сухість у роті, кашель, утруднення дихання, хрипи, задишку, біль у грудях та інші ознаки. Діти, а також люди, які страждають на астму, бронхіт, серцеві захворювання, особливо вразливі щодо дії цієї речовини.

Деякі виробники обладнання вказують, що озон знищує віруси, бактерії и пліснява. Це так, але проблема в тому, що його концентрація, при якій озон починає інактивувати шкідливі біологічні об'єкти, у 5–10 разів більша за рівень ГДК. Особливо небезпечний тривалий вплив озону на організм людини, він може призводити до серйозних захворювань, включаючи хвороби легень.

Як знизити ризики шкідливого впливу

Існує низка підходів, які ви можете зробити, щоб знизити ризик контакту з надлишком токічного газу:

  1. Застосовуйте якісні фільтрувальні очищувачі повітря, що використовують HEPA і вугільні фільтри;
  2. При покупці очищувача повітря ознайомтеся з документацією і переконайтеся, що він взагалі не виділяє в навколишнє середовище будь-якої кількості речовини;
  3. У разі приміщення, що рясніє джерелами розповсюдження (лазерні принтери, копіювальні машини і т. д.) слід забезпечити якісну вентиляцію та приплив свіжого очищеного повітря.
  4. Намагайтеся уникати використання в приміщеннях засобів для чищення та меблів, що містять велику кількість летких органічних сполук, так як їх дії може посилитися при контакті з O3.

Ви готові змінити своє повітря на краще?

Вибравши бризер Tion О2 або ж очищувач-знезаражувач Tion Clever, ви отримаєте повітроочисне обладнання, що взагалі не виділяє будь-якої кількості шкідливих, що містять. Це підтверджено багаторазовими випробуваннями та сертифікатами. Все обладнання компанії Tion сертифіковано на відсутність виділень токсичного газу. Тому ви і ваша сім'я можете зітхнути з полегшенням та насолодитися чистотою та якістю повітря, відфільтрованого приладами цього виробника.

Відмітимо, що Tion Clever має електростатичний блок, що генерує озон у бактерицидних концентраціях, який знищує бактерії та віруси. Це потрібно для повного знезараження повітря від біологічного забруднення. Однак, проходячи через адсорбційно-каталітичний фільтр, повітря повністю звільняється від речовини, яка ефективно розкладається на кисень. Виробник гарантує, що на виході з приладу концентрація O3 буде нижчою, ніж на вході і не перевищуватиме ГДК.